Sexuella trakasserier innebär att man kränker någon eller diskriminerar någon på ett sexuellt sätt. Exempel på sexuella trakasserier är att ta på en person på ett sätt som den inte känner sig bekväm vid eller att säga sexuella kommenterar som personen inte gillar.
Värdigt många svarar nej när man frågar om de har blivit utsatta för sexuella trakasserier. En anledning är nog för att det låter såpass allvarligt, men även att det inte är speciellt många som vet vad det verkligen innebär. När man sedan berättar vad det innebär att bli eller vara utsatt för sexuella trakasserier är det allt fler som svarar ja på frågan man tidigare ställde. Det ska även du snart få veta. Men först och främst är det viktigt att veta att man kan bli utsatt för sexuella trakasserier oavsett kön eller sexuell läggning.
Kan ske på skolor, arbetsplatsen eller liknande
Sexuella trakasserier kan ske på skolor men även på arbetsplatser och liknande. Majoriteten som blir utsatt för detta vågar inte riktigt säga ifrån men samtidigt inte gillar det. En viss del som blir utsatta blir mer chockade. Det är olika från person till person och det är inte själva reaktionen som spelar roll utan det är själva handlingen. Här nedan kommer det några exempel på sexuella trakasserier som är vanligt och du kanske känner igen dig. De allra flesta tror som sagt inte att de har blivit utsatta för det men när de får se vad det innebär ändrar de svar. Ett ta på någons kropp som personen inte gillar går under sexuella trakasserier. Det behöver inte vara på en viss kroppsdel utan det gäller över hela kroppen. Att skicka meddelandet om sex och liknande på sms eller i chatten som mottagaren inte gillar ingår även det som sexuella trakasserier. Skickar du bild på din kropp eller visar dig sexuellt i en webbkamera till någon som inte är med på det kan du även bli dömd för sexuella trakasserier. Att ta bild på en person, även fast personen har kläder på sig men givetvis värre utan, går som sexuella trakasserier och även att sätta och visa upp sexuella bilder som känns obehagliga för andra. Ett vanligt brott som många begår utan att riktigt veta att det är ett brott är att sprida sexuella rykten om en person. Exempelvis att säga att en viss person har legat med jätte många eller liknande. Att göra något sexuellt med sitt kroppsspråk som mottagaren inte gillar går även det under kategorin sexuella trakasserier. Samma gäller även när man tittar på någon med en sexuell blick utan att personen vill eller gillar det. Blir du utsatt för skämt om sex och liknande kan du anmäla personen för sexuella trakasserier, vilket är ett väldigt vanligt typ av skämt.
Är det så att du blir utsatt för sexuella trakasserier är det viktigt att du iallafall försöker och säga ifrån. Går det inte så är det viktigt att du pratat med en vuxen. Antingen en angöring som exempelvis förälder men även skolkuratorn eller någon på exempelvis Umo som kan hjälpa dig att bli av med det.